Ego State Terapi

Ego States, jeg-tilstande eller jeg-dele, som vi også kan kalde dem, er opstået igennem vores barndom og voksenliv, fordi vi har været i situationer, hvor vores sædvanlige måder at forholde os på, ikke har været tilstrækkelige for os. Det kan være alt fra traumatiserende, sorgfulde eller chokerende oplevelser, hvor vi er blevet bange og har følt os ude af os selv, til dagligdags hændelser, hvor vi har følt os under et pres fra nogen eller noget, som vi ikke har kunnet håndtere. Uanset hvad der er baggrunden, kan det føles som om, at man kan være i forskellige tilstande uden helt at kunne kontrollere, hvilken jeg-tilstand der er i ”førertrøjen”.  Så selv om man for eksempel går til et møde, en fest, eller en anden begivenhed, besluttet på at bevare overblik og indre ro, så kan en anden del tage over og skabe usikkerhed og nervøsitet. Som om vi helt har mistet alle de kompetencer, som vi ellers besidder. Og måske som om, at kroppen ikke helt vil som vi ønsker det.

Da vi på den måde har fået reaktionsmønstre med os fra opvæksten, kan det forekomme, at vi rummer nogle modsætninger. Én og samme person både være modig og ængstelig, frigjort og moraliserende, arbejdsom og lad, kærlig og hadefuld, osv. Hver del er udviklet på et eller andet tidspunkt i livet, for at hjælpe med til at udholde at være i netop dén givne situation. Som for eksempel når et barn, der er omgivet af utilstrækkelige voksne, udvikler en jeg-del der behager, klovner, eller på anden måde kompenserer, med det formål, at skabe tryghed og god stemning.

Hver del af os rummer forskellige ressourcer og jo mere vi kender til dem og integrerer dem i vores bevidsthed, jo mere harmoni og overskud vil vi opleve. Man kan se det som en slags indre familie, der styrkes ved at alle medlemmers erfaringer anerkendes og respekteres som noget værdifuldt. Og hvor hver udfordring i livet løses af den eller dem, der har de bedste forudsætninger. Med støtte og omsorg fra fællesskabet. Det udvikler færdigheder, som at kunne give sig selv et kram, at tale med rosende ord til sig selv og at lægge irrelevante selvbebrejdelser eller anden selvnedgørende tale bag sig.

Den proces arbejdes der med i Ego State Terapi. Og for at få hjælp til at komme i kontakt med de forskellige dele, anvendes der ofte en let form for hypnose. Mange sammenligner det med den tilstand, som man oplever ved guidede visualiseringer. Eller sådan som man har det lige inden man falder i en behagelig søvn.